DZIEŃ LNU
W dniu 29 listopada 2019 roku uczniowie klasy IV zorganizowali Dzień Lnu. Len stosowały nasze babcie, a dziś wraca do łask i nazywany jest polskim „superfoods”. Nasiona lnu stanowią skarbnicę korzystnych dla nas składników. Według Gandhiego „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”. Len wykazuje wiele właściwości leczniczych, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie: obniża poziom cukru we krwi, chroni układ pokarmowy i wspomaga jego pracę, poprawia stan skóry, zapobiega nowotworom, reguluje ciśnienie krwi. Celem wydarzenia było zwiększenie świadomości żywieniowej uczniów. Spożywane zdrowe produkty, które odpowiednio skomponujemy z innymi dodatkami, są bardzo smaczne i korzystnie wpływają na poprawę naszego samopoczucia. Dzieci wspólnie z rodzicami i wychowawcą klasy przygotowali zdrowe przekąski z wykorzystaniem oleju oraz zmielonych i całych nasion lnu. Wszyscy uczniowie i pracownicy szkoły mieli okazję rozkoszować się przysmakami z wykorzystaniem lnu: olej lniany, chleb razowy i naleśniki z twarogiem, ciasteczka, ciasto i zmielone siemię z miodem i rodzynkami. Podczas próbowania smakołyków uczniowie informowali innych o zdrowotnych właściwościach lnu. Oprawę merytoryczno – plastyczną stanowiły przygotowane wcześniej plakaty i lniane choinki, wykonane podczas lekcji plastyki. Mamy nadzieję, że wiele dzieci zachęci swoich rodziców do zwrócenia uwagi na jakość żywienia siebie i swoich pociech.
Tekst i foto: Kamila Łapka