Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

DZIEŃ LNU

W dniu 29 listopada 2019 roku uczniowie klasy IV zorganizowali Dzień Lnu.  Len stosowały nasze babcie, a dziś wraca do łask i nazywany jest polskim „superfoods”. Nasiona lnu stanowią skarbnicę korzystnych dla nas składników. Według Gandhiego „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”.  Len wykazuje wiele właściwości leczniczych, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie: obniża poziom cukru we krwi, chroni układ pokarmowy i wspomaga jego pracę, poprawia stan skóry, zapobiega nowotworom, reguluje ciśnienie krwi. Celem wydarzenia było zwiększenie świadomości żywieniowej uczniów. Spożywane zdrowe produkty, które odpowiednio skomponujemy z innymi dodatkami, są bardzo smaczne i korzystnie wpływają na poprawę naszego samopoczucia. Dzieci wspólnie z rodzicami i wychowawcą klasy przygotowali zdrowe przekąski  z wykorzystaniem oleju oraz  zmielonych i całych nasion lnu. Wszyscy uczniowie i pracownicy szkoły mieli okazję rozkoszować się przysmakami z wykorzystaniem lnu: olej lniany, chleb razowy i naleśniki z twarogiem, ciasteczka, ciasto i zmielone siemię z miodem i rodzynkami. Podczas próbowania smakołyków uczniowie informowali innych o zdrowotnych właściwościach lnu. Oprawę merytoryczno – plastyczną stanowiły przygotowane wcześniej plakaty i lniane choinki, wykonane podczas lekcji plastyki. Mamy nadzieję, że wiele dzieci zachęci swoich rodziców do zwrócenia uwagi na jakość żywienia siebie i swoich pociech.

Tekst i foto: Kamila Łapka