DZIEŃ PSZCZOŁY
W dniu 1 października 2021 r. w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Pszczoły. Los tych owadów nie powinien być dla nas obojętny. Niektórzy nawet nie mają świadomości, jak dużo im zawdzięczamy. Ich rola w utrzymywaniu równowagi ekosystemu Ziemi jest nieoceniona. Są odpowiedzialne za zapylanie ok. 70% gatunków roślin uprawnych na świecie, zapewniają lepszą jakość owoców i warzyw oraz podnoszą wydajność upraw. Ale przecież pszczoły zapylają nie tylko rośliny użytkowe, ale również rośliny dzikie, tworzące różne ekosystemy lądowe. Te zbiorowiska roślinne produkują tlen niezbędny do życia, a także są odpowiedzialne za wiele innych usług ekosystemowych. Wyginięcie pszczół miałoby trudne do oszacowania konsekwencje dla ludzi i środowiska przyrodniczego Ziemi.
Uczniowie klas: VI – VIII i II mieli okazję uczestniczyć w ciekawych prelekcjach nt. pszczół, prowadzonych przez zaproszonego gościa, pszczelarza z Czarnocina, Pana Edwarda Drożdża i uczennicę klasy VII, Laurę Gałązkę. Dodatkową atrakcją dla wszystkich była możliwość degustacji różnych rodzajów miodu: akacjowego, lipowego, wielokwiatowego, spadziowego, gryczanego, faceliowego, rzepakowego, przyniesionych przez uczniów. Oprawę plastyczną tego wydarzenia w formie plakatów przygotowali uczniowie klas starszych podczas zajęć pozalekcyjnych z biologii.
Przeprowadzona w szkole akcja miała na celu zwrócenie uwagi na rolę pełnioną przez pszczoły i zachęcenia do korzystania z produktów przez nie wytworzonych, tj.: miód, pyłek pszczeli, wosk, propolis. Uczniowie mieli okazję poznać smaki różnych miodów i podczas rozmów mówili, że będą częściej te produkty spożywać w domu w trosce o swoje zdrowie.
Tekst i foto: Kamila Łapka