EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
8 listopada uczniowie klasy pierwszej obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który powstał w 2007 roku. Został ogłoszony przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dzieci poznały zasady oraz piramidę zdrowego żywienia. Następnie przygotowały zdrowe kanapki i wspólnie zjadły drugie śniadanie. Na co dzień uczniowie z klas 1 – 5 korzystają z programu WARZYWA I OWOCE ORAZ MLEKO W SZKOLE.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA:
- Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ – warzywa i ¼ – owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu.
Tekst i foto: Grażyna Marianowska