TRADYCJA STROJENIA PALM WIELKANOCNYCH
Długie, misternie oplecione mchem, suszonymi albo papierowymi kwiatami, z dodatkiem kolorowych wstążek lub skromniejsze, zrobione ze zwykłych wierzbowych gałązek z puszystymi baziami otoczonymi bukszpanem. Palmy wielkanocne to nie tylko ważny symbol religijny, ale też często owoc artystycznych starań całych rodzin.
Według Pisma Świętego, tłum witał Jezusa wymachując gałązkami palmowymi i oliwnymi, dlatego dla upamiętnienia tamtych wydarzeń, w kościele katolickim, wierni gromadzą się w świątyni z palmami wielkanocnymi, które następnie są święcone przez duchownego. Palmy mają zapewnić szczęście i błogosławieństwo.
W tradycji ludowej poświęcone palmy miały szczególne znaczenie. W wielu gospodarstwach, po powrocie z procesji, dawano krowom do zjedzenia po jednej bazi urwanej z palmy. Miało to chronić je od chorób, a właścicielom zapewnić dostatek mleka.
Obecnie palmy składają się najczęściej z wierzbowych gałązek, zielonego bukszpanu, suszonych traw i ziół.
A to palemki wielkanocne wykonane przez uczniów klasy 3.
Tekst i foto: Grażyna Marianowska