WARSZTATY KULINARNE
W poniedziałkowy ranek uczniowie klas II i III pod opieką swoich wychowawczyń wyruszyli do łódzkiej pracowni „Tytka” na warsztaty kulinarne. W tym niezwykłym miejscu nauka idzie w parze ze wspaniałą zabawą. Szefowa kuchni nie tylko przekazywała wiedzę o zdrowej żywności oraz instruowała jak wybierać zdrowe produkty, ale również praktycznie uczyła jak przygotowywać wspaniałe dania. Mali kucharze gotowali wegetariański obiad, który składał się z zupy dyniowej oraz ziemniaków nadziewanych kaszą gryczaną z dodatkiem białego sera i polanych sosem szpinakowym. Dzieci przygotowały także pyszny deser, czyli faszerowane otrębami jabłka. Uczestnicy warsztatów najedzeni i wyposażeni w przepisy wrócili do domów. Nie ma wątpliwości, że magia zapachów i smaków rozbudziła kulinarną wyobraźnię przyszłych szefów kuchni.
Tekst i foto: Elżbieta Kowalik